Wsparcie na wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Stowarzyszenie LGD Morawskie Wrota
ul. Raciborska 27
44-350 Gorzyce
tel./fax. 32 45 15 034
Godziny otwarcia biura:
7.30 – 17.00 w poniedziałek
7.30 – 15.30 od wtorku do czwartku
7.30 – 12.00 piątek
Nasze skarby-Bełsznica- kulinarna przeszłość
Celem zadania ''Nasze skarby -Bełsznica-kulinarna przeszłość" była promocja i popularyzacja dziedzictwa kulinarnego obszaru objętego LSR poprzez realizację spotkań warsztatowych w Bełsznicy dla mieszkańców LGD Morawskie Wrota .
Zadanie polegało na przeprowadzeniu tematycznych kulinarnych warsztatów oraz wydaniu broszury z przepisami. Miało następujący przebieg:
1.Przygotowanie broszury- zeszytu z przepisami kulinarnymi
Opracowano wydrukowano 200 szt. broszur z przepisami kulinarnymi w oparciu o tematykę warsztatów.
2. Przeprowadzenie warsztatów pt. Ogrodowe smaki
Prowadzący warsztaty w praktyczny sposób przekazał uczestnikom przepisy na powidła śliwkowe, kiszoną kapustę ,syrop z buraków, przetwory z rokitnika i domowe dżemy. Wszystko z przygotowanych przez siebie produktów.
3. Przeprowadzenie warsztatów pt. Mleczne skarby
Głównym bohaterem warsztatów było mleko. Animator w trakcie spotkania przekazał uczestnikom warsztatów jak w praktyczny sposób w warunkach domowych można przetworzyć mleko na takie produkty jak: ser, masło twaróg i inne produkty. Całe warsztaty w oparciu o produkty prowadzącego.
4. Przeprowadzenie warsztatów pt. Pieczywo dla każdego
W trakcie warsztatów prowadzący pokazał uczestnikom jak w warunkach domowych można upiec : chleb na zakwasie, chleb z gara, tradycyjne bułeczki czy pospolite podpłomyki.
5. Przeprowadzenie warsztatów pt. Tradycyjne słodkości
Na zajęciach uczestnicy sami od podstaw przygotowywali tradycyjne ciasto drożdżowe na kołacz. Następnie sami go wyrabiali , układali i dekorowali. Przygotowany piec pozwolił na wypiek kołacza Uczestnicy zapoznali się z recepturą na takie produkty jak : moczka, świąteczne makowe bułki tzw. śmigołki, mazurek.
6. Spotkanie podsumowujące '' Przy wspólnym stole''
Przy wspólnym stole to ostatnie z serii spotkań. Uczestnicy dyskutowali nad przebiegiem i i wartością poprzednich spotkań, wymieniali się doświadczeniami i spostrzeżeniami .w trakcie jego trwania odbyła się prezentacja folderu z przepisami obejmujące poprzednie warsztaty. Wszyscy uczestnicy zostali poczęstowani świeżo upieczonym kołaczem kawą i produktami z poprzednich warsztatów. Każdy z nich otrzymał prezentowany zeszyt z przepisami.